Система змащування дизеля ЧМЭ3 (K6S310DR) (docx)

 Система змащування дизеля, призначення та будова

Завантажити конспект в форматі “docx” ви можете в кінці опису.

Система змащування призначена для зберігання, охолодження, змащування двигуна, підводу масла під тиском до всіх деталей які піддаються тертю.

Рисунок 1 – Схема будови системи змащування:
1 – всмоктуюча труба; 2 – фільтр грубої очистки; 3, 14, 16, 19, 23, 26, 27 – трубопроводи; 4, 29, 35 – вентилі; 5 – нагнітальна труба; 6 – масляний насос; 7 – маслопрокачуючий насос; 8, 10 – зворотні клапани; 9 – маслорозподільча коробка; 11 – фільтр об’єднаного регулятора дизеля; 12 – реле тиску масла (РДМ); 13 – об’єднаний регулятор дизеля (ОРД); 15 – центробіжний фільтр; 17 – фільтр тонкої очистки; 18 – перепускний клапан; 20 – термореле (РТМ); 21 – розподільчий вал; 22, 28 – верхній і нижній масляні колектори; 24 – корпус штовхачів; 25 – запасний бак; 30 – кришка корінного підшипника; 31 – водо масляний теплообмінник; 32 – розвантажувальний клапан; 33 – масляний бак; 34 – сітчастий фільтр; 36 – зливна труба; а – болт; б – контргайка; в – кран

Циркуляція масла в системі при працюючому дизелі забезпечується масляним насосом, що має привод від колінчатого валу. При запуску двигуна циркуляція забезпечується маслопрокачуючим насосом, що має електропривод. Запобіжний (0,7 МПа) та розвантажувальний (0,5-0,6 МПа) клапани призначені для захисту системи від високого тиску. Реле тиску масла і об’єднаний регулятор захищають дизель від пониженого тиску мастила. При падінні тиску в магістралі з 2,6 до 2,0 МПа, реле понизить навантаження на дизель, а при падінні до 1,0 МПа регулятор зупиняє дизель. Термореле контролює температуру масла в трубопроводі, при температурі 95°С реле вмикається і подає звуковий сигнал через зумер, також вмикає лампу на пульті керування.

Принцип дії

Масляний насос всмоктує масло з баку через сітчастий фільтр і по нагнітаючій трубі подає до фільтрів грубої очистки. Очищене масло іде по декількох потоках. Основний потік надходить до водомасляного теплообмінника, охолоджується і подається в верхній (22) і нижній (28) колектори. Із нижнього колектора масло по семи трубкам надходить до кришок корінних підшипників колінчатого валу і далі на змащування кривошипно-шатунного механізму та охолодження поршнів. Також від нижнього колектора подаються дві трубки на змащування розподільчого валу та приводів насосів. Від верхнього колектора масло по шести трубкам іде до верхнього приводу клапанів, а по чотирьох трубках змащує штовхачі і підшипники розподільчого валу. Після фільтру грубої очистки частина масла направляється до центр обіжного фільтру і фільтру тонкої очистки. Очищене в цих фільтрах масло стікає в картер дизеля.

Технологія ремонту

В насосах перевіряють зазори між підшипниками і валиком. Контролюють тиск відкривання клапанів. Тріщини в корпусах розсвердлюють по кінцях і заварюють газозваркою. Фільтри грубої очистки занурюють на 10-20 год., у мийний розчин. Потім фільтри грубої очистки перевіряють на пропускну здатність. Фільтри грубої очистки пластинчатого типу промивають у гасі, пластини з дефектами замінюють новими. Маслопроводи промивають у гасі або каустичною содою, потім гарячою водою, продувають і випробовують на герметичність повітрям під тиском 0,3-0,4 МПа протягом 3 хв. Масляні радіатори ремонтують так само як і водяні. Промивають спеціальним розчином щоб видалити смолисті відкладення. Тріщини запаюють твердим мідно-цинковим припоєм. Перевіряють на герметичність.